Blozen.nl

Leer drie woorden af:
proberen, eigenlijk, moeilijk

Wat is blozen?

Blozen is een natuurlijk verschijnsel waarbij de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid zich tijdelijk verwijden. Dit is vooral zichtbaar in de nek en het gezicht. Deze onschuldige reactie van het lichaam treedt vaak op bij een gevoel van schaamte, of als je je geen houding weet te geven. De rode vlekken in de nek en op de wangen kunnen als zeer onaangenaam ervaren worden en verergeren het schaamtegevoel.

Opvliegers

Ook vrouwen in de overgang kunnen last hebben van blozen, zogenaamde ‘opvliegers’. Dit is een reactie van het lichaam onder invloed van de veranderende hormoonhuishouding. Uit het niets krijg je het bloedheet, het zweet breekt je uit en de warmte stijgt je letterlijk naar het hoofd. Deze vorm van blozen verdwijnt vaak na de overgang.

Hoe vaak blozen we?

Iedereen bloost. Als je dagelijks contact hebt met andere mensen, dan bloos je wel een paar keer per maand. Dit duurt meestal slechts een paar seconden en verdwijnt daarna weer. Het is volkomen normaal. Zodra je er zelf een waardeoordeel aan gaat hangen, kan er een fobie voor blozen ontstaan.

Fobie voor blozen

Als je een fobie voor blozen hebt, staat het schaamrood je op de kaken op momenten waarop je het juist niet kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als je een belangrijk gesprek hebt met je baas. Het valt niet mee om je aandacht bij het functioneringsgesprek te houden.

Je denkt bijvoorbeeld: “Hoe legt mijn baas het uit dat ik hier met een hoofd zo rood als een biet zit? Misschien denkt hij dat ik niet capabel ben om mijn functie uit te oefenen..?”

Blozen kan je leven beheersen

Het kan zelfs zo erg zijn dat de angst om te blozen je hele leven beheerst. Maar jouw leven is niet bedoeld om een worsteling te zijn. Je hebt er recht op om alles uit het leven te halen dat je verlangt.

Dit is het moment om actie te ondernemen!
Doe er wat aan. Er zijn adequate oplossingen.

Direct aan de slag met het oplossen van je probleem?

Meester over je gedachten

meester-over-je-gedachten-pieter-frijtersDe manier waarop jij denkt, bepaalt hoe je functioneert in je werk en privéleven. Soms slaat denken om in piekeren en wordt je blik op de wereld ernstig vertroebeld: depressieve gedachten kunnen leiden tot slapeloosheid, angst en zelfs burn-out.

Van fobie naar vrijheid

van-fobie-naar-vrijheid-pieter-frijters

Angst om met een auto de snelweg op te gaan, angst om te blozen, om naar een verjaardag te gaan. Dertien procent van de Nederlandse bevolking krijgt ooit te maken met een fobie.