Blozen.nl

Leer drie woorden af:
proberen, eigenlijk, moeilijk

Oorzaak van blozen

Bloosangst is een sociale angst, want het heeft alles te maken met andere mensen. De oorzaak kennen van je angst biedt niet de oplossing, maar is wel handig om te weten.

  • Je opvoeding: ‘Doe nou maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Of: ‘Bescheidenheid siert de mens’. Of: ‘Schaam je, wat zal iedereen wel niet van je denken’. Wanneer je vaker tijdens je opvoeding een van deze uitspraken gehoord hebt, maakt je dat extra gevoelig voor een sociale angst, zoals bloosangst.
  • Kijken je ouders erg op tegen autoriteit dan heb je daar waarschijnlijk iets van meegekregen en ook dat maakt je gevoeliger voor bloosangst.
  • Overkwam je één keer een vervelende ervaring, omdat je schrok en rood werd, dat kan zo’n impact hebben dat je daarna spontaan, zonder dat je daar zelf iets aan doen kunt, een paniekreactie met vergelijkbare lichamelijke symptomen krijgt.
  • Aandacht zorgt voor groei. Is je een keer een reactie overkomen zoals blozen, dan is er niets aan de hand. Pas wanneer je daar veel aandacht aan geeft wordt je bloosangst groter en kan deze zelfs extreme vormen aannemen.
  • Er op letten wat anderen van je vinden maakt je onzeker. Wanneer je daar veel belang aan hecht, dan wordt dat jouw probleem en geen gering probleem. Je zult nooit weten wat een ander van je vindt. Zegt iemand ‘Ik vind het charmant als je bloost en jij vindt dat zelf ook, dan geloof je dat. Zegt iemand hetzelfde en jij vindt blozen verschrikkelijk, dan denk je dat je in de maling wordt genomen.

Verleden

De wortels van bloosangst liggen regelmatig in het verleden. Er is vaak meerdere keren iets gebeurd waarbij je je behoorlijk ongemakkelijk voelde. Het kan zijn dat het op school was; kinderen kunnen keihard zijn in hun reactie ten opzichte van andere kinderen.Misschien hebben ze je uitgescholden voor vuurtoren of rode kool als je bloosde, en hoor je deze kreten jaren later nog nagalmen.

Accepteren en veranderen

Het is niet noodzakelijk het verleden te vergeten om van je bloosangst af te komen. Probeer te accepteren dat het toen nu eenmaal zo was; deze gedachte geeft je rust.

Nu is het een andere tijd en daarom kans op verandering! Lees hier hoe.

Direct aan de slag met het oplossen van je probleem?

Meester over je gedachten

meester-over-je-gedachten-pieter-frijtersDe manier waarop jij denkt, bepaalt hoe je functioneert in je werk en privéleven. Soms slaat denken om in piekeren en wordt je blik op de wereld ernstig vertroebeld: depressieve gedachten kunnen leiden tot slapeloosheid, angst en zelfs burn-out.

Van fobie naar vrijheid

van-fobie-naar-vrijheid-pieter-frijters

Angst om met een auto de snelweg op te gaan, angst om te blozen, om naar een verjaardag te gaan. Dertien procent van de Nederlandse bevolking krijgt ooit te maken met een fobie.